Hogyan utazzunk Budapestről Visegrádra?

A Dunakanyar egyik legszebb és legnépszerűbb kiránduló célpontja Visegrád, ahova évente több ezer turista érkezik. Nézzük, hogyan lehet megközelíteni Visegrádot, vonattal, révvel, biciklivel, autóval és hajóval, ha Budapest a kiindulási pont. Az ilovedunakanyar.hu hiánypótló gyűjtése következik.

VONAT

A Nyugati-pályaudvarról indulnak a vonatok Nagymaros-Visegrádra, majd onnan révvel a Dunán átkelve érkezünk meg Visegrádra. A vonatok kb. félóránként közlekednek, a menetidő 45-50 perc, a távolság pedig 51 km. A MÁV honlapja tájékoztatást nyújt a jegyárakról és a menetrendről. Nagymaroson a vonatállomástól 5 perc kényelmes sétára található a rév, ami minden órakor indul Visegrádra. A visegrádi révtől 10 perc sétával elérhettek a Királyi Palotába, 15 perces sétával pedig a Salamon-toronyhoz is. Rév menetrend itt.

Busszal a Duna jobb partján
Budapestről az Újpest-Városkapu XIII. kerület nevű megállónál kell felszállni a Budapest-Szentendre-Visegrád-Esztergom vonalon közlekedő sárga Volán buszra, amely általában hétköznap és hétvégén is átszállás nélkül minden óra 35 perckor indul Újpestről. Itt indulnak olyan járatok is, amelyekkel szentendrei átszállással mehetünk Visegrádra. Az út maga 38 km és nagyjából 1 óra 15 percet vesz igénybe.

Hajóval a Duna közepén
Budapestről Visegrádra hajóval is utazhatunk, döntünk a gyorshajós és a sétahajós utazás mellett is. A Budapest – Vác – Visegrád – Esztergom vonalon – a forgalmi helyzet és a vízállás függvényében – felújított, 71 személyes „Vöcsök” típusú szárnyashajó vagy a felújított, 54 személyes „Bíbic” típusú szárnyashajó közlekedik. A szárnyashajókon korlátozott számban állnak rendelkezésre helyek, ezért érdemes elővételben megvásárolni a jegyeket. (Online vásárláskor 15% kedvezményt adnak a jegyárból a keddtől péntekig tartó utazási időszakban, szombati és vasárnapi utazási napokra pedig 5%-ot.) A szárnyashajók a Vigadó térről indulnak, április 28. és szeptember 30. között, hétfő kivételével naponta közlekednek. A menetidő 1 óra. A menetrenddel, a jegyárakkal és a különféle kedvezményekkel kapcsolatban bővebb információ a MAHART honlapján található.

Amennyiben inkább sétahajóval utaznánk Visegrádra, szintén a Vigadó térről fogtok indulni a kétfedélzetes – az alsó zárt és fűthető utastér üléssoros elrendezésű, a felső oldalról nyitott fedélzet padsoros kialakítású – sétahajó. A hajón büfé is üzemel, a menetidő 3 óra 20 perc. Április 14.-én és 21.-én szombaton, április 28. és szeptember 2. között hétfő kivételével naponta (+ április 30. és május 21.), szeptember 8. és szeptember 29. között szombatonként választható a sétahajós közlekedés. A hajók a visegrádi Hajóállomásra érkeznek, amely a település Pesthez közelebb eső végénél található.

Autóval a Duna mindkét partján
Visegrád autóval három útvonalon közelíthető meg. A 11-es úton haladva Szentendrén és Dunabogdányon át nagyjából 1 óra (50 km), míg ha Szentendre belvárosánál Pilisszentlászló felé haladva 50 perc alatt érhetünk Visegrádra. Ez a panorámás útszakasz, ahol többször is érdemes megállni.

Ha a Duna bal partjáról szeretnénk megközelíteni a várost, a fővárosból a 2-es vagy az M2-es úton 1 óra alatt Nagymarosra érhetünk, onnan pedig révvel kelhetünk át a túloldalra. Az út 60 km.

Bicikli
Budapest felől a Duna bal partján Dunakeszi-Vác-Kismaros- érintésével az EV6-os számú kerékpárúton, Nagymarosnál átkelve érkezhetünk meg Visegrádra. Aki útközben elfárad, az felszállhat biciklivel a Budapest-Szob vonalon közlekedő vonatra. 🙂

És hogy hova érdemes kirándulni Visegrádon tavasszal? Katt!:)